Bu süper lezzetli patateslerin ismi bu PİKANTİNKİ (anlamı pikantno; baharatlı demek, -tinki ise minik anlamı kazandıran bir takıdır, yani baharatlıcıklar diye anlamsız bir kelime ile çevirmek mümkün. Her dilde her anlam çevrilemiyor malesef, böle böle böyle anlatabildim). Sofya'da yediğim en lezzetli şeylerden biriydi. Birkaç kez deneyince nasıl yapıldığını çıkardım. Orjinal tarif sadece şefte var sanırım başka hiç bir yerde yemedim bu müthiş lezzetli pikantinkileri. Kendimce o lezzeti yakaladım ve sizlere sunuyorum. Çocukların çok seveceğini düşünüyorum ayrıca beyler de biralarının yanında buna bayılırlar, en azından orda öyleydi.
Öncelikle söylemek isterim ki bu tarifte yazlık yeni çıkmış patateslerin miniciklerini kabuklarıyla kullanırsanız orjinale en yakın olur ama kışın canınız çekerse benim gibi yapın.
Malzemeler;
- Yiyeceğiniz kadar patates:) soymadan haşlanmış ve buzdolabında 1-2 saat bekletilmiş. (isterseniz bütün gece, hatta bir kaç gün, yani kalan patateslerinizi kullanabilirsiniz)
- Bir teflon tava.
- bolca sarmısak (küp küp minik minik kesilmiş)
- dereotu (ince doğranmış)
- Kızartmak için 1 kaşık sıvı yağ. (fazla koymayın kabuk kabuk yanması gerek, az koyarsanız da yanıklar acı olur, bir kaşık tam geliyor)
- tavuk bulyon tablet ya da toz.
- karabiber, kırmızı toz biber, kişniş, kimyon ve sevdiğiniz başka otantik baharatlar da olabilir.
Yapılışı; Patateslerinizi önceden haşlayın ve kendilerini çekmeleri için buzdolabında bir kaç saat bekletin. (Bekletmezseniz patatesler kızarırken dağılır ve pikantinkiniz olmaz) Kocaman küpler yapın ve tavaya bir kaşık yağ koyun. Pateslerin her birinin bir yüzü tavaya değecek şekilde koyun ve asla fazla patates koymayın. Kalanları aynı şekilde tekrarlayarak yapmalısınız ama tavanızı her seferinde peçete ile temizlemelisiniz zira dereotları ve baharatlar yanar ve kokusu çekilmez olur) Patateslerin her yüzünü en büyük ateşte hızlıca kızartın (burada hoplatarak çevirmek en iyi sonuç veriyor çünkü bir alet yardımı ile döndürülen patesler dağılabiliyor ve görüntü bunun dışına çıkıyor.) Her yerlerinin çıtır çıtır kızardığına inanınca altını kısın ve sırası ile bulyonu (tabletse ufalayarak ve fazla geleceğini düşünüyorsanız yarım tablet kullanın ama tuz kullanmıyoruz çünkü bulyon da tuzludur.) koyun, hoplatarak dağılmasını sağlayın ve ardından sarmısağı koyun hoplatın ve dağıtın, artık kırmızı biberi koyun ve kavruk kırmızı biber kokusu gelince altını kapatın ve geri kalan baharatları koyun ve yine hoplatarak dağıtın. En üstüne de dereotunu koyun ve servis yapın. Müthiş bir lezzet tabi eğer siz de baharatlı otantik tatları seviyorsanız; deneyin derim.
2 yorum :
ÇOK DEĞİŞİK GELDİ BANA AMA BİRAZ ZAHMETLİ ELLERİNE SAĞLIK CANIM
Harosa; anlatım sizi korkutmuş olmalı, bir kere deneyin çünkü bu hayatımda yediğim en müthiş kokulu patates oluyor. Biz ailece hastasıyız ve dolapta sürekli haşlanmış patates bulunduruyoruz bunun için, annem, ben ve teyzem olarak:) Yapan sürekli ben oluyorum ama neyse:) sıcakken tüketilmeli uyarayım o çıtırtı gitmeden tadın.Afiyet olsun.
Yorum Gönder